Първият пловдивски отбор по американски флаг футбол бе домакин в събота

...
Първият пловдивски отбор по американски флаг футбол бе домакин в събота
Коментари Харесай

Първият пловдивски отбор по американски флаг футбол откри началото на първенството си в Тракия

Първият пловдивски тим по американски байрак футбол бе хазаин в събота на начлото на тазгодишното им шампионата. Закритата фаза ще бъде до месец март, като от април месец започва откритата фаза, която ще продължи до края на годината.
Прочетете още
В шампионата, който се организира в  ЖР " Тракия ", взеха присъединяване тимовете домакини от Plovdiv Ravens, Sofia Bears, Burgas Wolves и Shumen Brewrs. Събитието бе намерено от кмета на регион “Тракия ”  Георги Гатев и зам.-кмета по спорта Николай Бухалов. Те хвърлиха монета сред капитаните на тимовете, с цел да стане ясно в кой тим ще се падне първата топка. Участие взеха деца-U12 до U16 от разнообразни пловдивски учебни заведения, а най-малкият играч бе на 4 години.



Американският футбол е един от най-популярните спортове в целия свят и има обичаи в България повече от 20 години. Въпреки, че неговата по-безопасна разновидност- Флаг футбол не е толкоз нашумяла у нас, Борислав Герговски, който е преподавател в СУ " Черноризец Храбър " основава първия пловдивски тим, с който да покаже на всички, че това е един забавен и динамичен спорт. Този тип американски футбол е безконтактна и бърза игра, в която трябват качества като мощ, устойчивост, експедитивност и сръчност. С всичко това е нужно и да се мисли напрегнат. Този спорт се практикува в зала, навън и даже на плажа.

Не след дълго Plovdiv Raven s стартира да притегля от ден на ден малчугани, които желаят да практикуват спорта. Треньорът Борислав Герговски описа пред TrafficNews , че на първата подготовка, която се е провела преди половин година в тима са били 3 деца, през днешния ден към този момент те са 20. Клубът има и мъжки тим, който е с над 10 индивида.

" Нашият тим освен, че е първи в Пловдив, той е и единственият. На този стадий имаме връзка с разнообразни тимове, като през тази година желаеме да създадем един или два интернационалните шампионата с покана от други европейски страни. Ние  ще се опитаме и да изпратим колкото се може повече деца в националния ни тим ", описа Герговски. 



Началото на интереса и любовта към този спорт стартира за Борислав Герговски много от дълго време. Той е почитател на американския футбол, само че преди 2 години в  мислите му изниква концепцията да сътвори тима Plovdiv Ravens .

" Свързах се с разнообразни хора, извадих лицензиран китап, изкарах курсове към USA FOOTBALL и към този момент съм лицензиран треньор ", уточни той.



Флаг футболът е бързо разрастващ се спорт, който е модифицираната версия на американския футбол и е подобаващ за деца. Той се трансформира даже в олимпийски спорт и може да го гледаме на Олимпиадата през 2028 година в Лос Анджелис.

В един обор играят  до 15 индивида, като на игрището са 5, според от разпоредбите на шампионата. Името произлиза от тези знамена, които са вързани на кръста на играчите.  Флаг футболът е фиктивен от преподавател по физическо в Съединени американски щати, а флагчетата са включени за по-безопасна игра от американския футбол, в който има доста побутване. Идеята на американския преподавател е била да се включват повече деца и дами в този спорт. Така вместо играча да бъде свален на земята, бранителите дърпат флаговете, прикрепени към кръста на носещия топката. Целта на играта е да печелите точки, като пресичате голлинията на противниковия тим с топката или хващате пас в крайната зона на противниковия тим.



Към днешна дата  България може да се похвали с над 10 мъжки и женски тима, както и повече от 4-ри детски. 



 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР